Pillivuyt er skabt i samarbejde med franske kokke
"PORSLIN I EN KLASS FÖR SIG"

I nästan 200 år har Pillivuyt tillverkat porslin av högsta kvalitet i hjärtat av Frankrike. Passionen är sprungen ur den lilla byn Mehun-sur-Yèvre som ligger ca 250 kilometer söder om Paris. Här går hantverket i arv från generation till generation.

Redan i början av 1900-talet knöt Pillivuyt starka band till de franska kockarna. Med utgångspunkt av professionella kockars behov och önskemål har Pillivuyts porslin i dag blivit en symbol för gott hantverk – i såväl köket som på matbordet.
I dag är Pillivuyt en av de äldsta och mest erkända porslinstillverkarna i världen, och det ständigt pågående samarbetet med professionella kockar utgör både ryggraden och själen i det porslin som vi använder och uppskattar i dag. Porslin i en klass för sig, skapad av eldsjälar med kärlek till matlagning.
De starka banden till det franska köket och de höga kraven på funktionalitet, kvalitet och design gör porslinet från Pillivuyt till ett unikt hantverk. Ett hantverk som går i arv från generation till generation på fabriken belägen mitt i Frankrike.

Vägen från ugn till bord

Innan porslinet hamnar i köket och ställs fram på bordet har det varit med om en lång tillverk-ningsprocess. Det har behandlats, designats och bränts med stor omsorg för att ge dig det stark-aste och bästa möjliga porslinet.
Pillivuyts porslinsmassa innehåller bland annat råmaterial som kaolin, lera, kiseldioxid, fältspat och kvarts som kombineras i enlighet med olika hemliga recept.
Tillverkningen går i korthet ut på att porslinsmassan bearbetas och filtreras i kraftfulla maskiner som sållar bort orenheter och pressar ut det mesta av vattnet. Därefter formas massan till stora, platta lerkakor som bränns två gånger.
Den första bränningen pågår i ungefär 16 timmar med en temperatur på 1.000 °C. Den andra bränningen varar mellan 19 och 27 timmar med en temperatur på 1.400 °C. Den höga temperatu-ren gör det möjligt att framställa vita, blanka och icke-porösa produkter av perfekt kvalitet. Brän-ningen vid de höga temperaturerna är avgörande för porslinets hållbarhet och ugnarna är, till-sammans med porslinsblandningen, en viktig del av tillverkningen. De nyaste och mest moderna ugnarna byggdes och installerades 2003, men flera av ugnarna har varit i bruk i en generation.
Vid fabriken i Mehun-sur-Yèvre bränns dagligen 22.500 porslinspjäser.

Pillivuyt
Opplev arbeidet på Pillivuyts fabrikk i Mehun-sur-Yèvre, Frankrike.
Play