Grilla smidigt i fat - Pillivuyt
"GRILLA SMIDIGT I FAT"

Sommaren bjuder på härliga långa och ljusa kväller tillsammans med vänner och familj. Njut av sommaren medan du tillagar läckra rätter på fat som sköter sig själva på grillen.
Pillivuyts fat tål att placeras direkt på grillen. Du kan på så sätt utnyttja grillens fulla potential genom att tillaga olika rätter samtidigt - och ta det lugnt med vänner och familj i stället. Du behöver inte ens tänka på dukningen eftersom faten kan ställas på bordet direkt från grillen. Snyggt och smidigt!


Grilla på ett smidigt sätt i fat
Pillivuyts unika porslinsmassa bränns i ugn upp till 1400 °C. Porslinet blir därmed extremt starkt så att det tål grillens höga temperatur.
Det är många fördelar med att grilla i fat. Du kan förbereda det mesta i förväg och du undviker att maten bränner fast, eller att fett droppar ner i grillen. Oavsett om du väljer att tillaga en romantisk lunch eller en stor gourmetmiddag, så öppnas dörrarna till nya kulinariska möjligheter med detta unika sätt att grilla på.
Recept på rätter tillagade i fat

Toulouse kvadratfat vit 2 liter L22cm B22cm H6cm
Toulouse fat rektangulärt, vit 3 liter L29cm B24cm
Stekfat djupt, vit L38cm B21cm H6cm
  • Recept
    Grillet lammlår med pommes boulangère
    Vis opskrift
    Recept til 4-6 personer
    Ingredienser

    Pommes boulangère:
    800 gram potatis
    10 kvist timjan
    3 schalottenlökar
    salt och peppar
    5 dl kalvfond
    evt. en smula olivolja

    Lammlår:
    1 lammlår
    5+5 kvistar rosmarin
    5 vitlöksklyftor
    3 msk. olivolja
    8 stora tomater
    5 lagerblad
    10 kvistar timjan

    Recept

    Så här gör du:

    Pommes boulangère:

    1. Skär tunna potatisskivor. Hacka timjan och lök.
    2. Lägg upp lager av potatis, timjan och lök. Spara lite potatis för att pynta på slutet. Krydda med salt och peppar mellan lagrerna.
    3. Lägg i fonden så att den nästan täcker og toppa med potatis. Pensla med olja, så toppen lättare blir spröd. 
    4. Grilla eller grädda i ugnen i 75 minuter (180 graders varmluft eller indirekt värme).

    Lammlår:

    1. Smörj lammlåret med olja.
    2. Hakka vitlök och rosmarin och gnid det in i lammlåret med salt och peppar. Låt det stå och dra i en timme på köksbordet.
    3. Lägg i olivolja i botten av ett fat och sen tjocka skivade tomater ovanpå. Toppa med kryddörter.
    4. Bryn lammlåret på hög värme och lägg den tomaterna i skålen. Grilla ca. 75 minuter med indirekt värme eller i varmluftsugn.
    5. Låt köttet få vila innan du skär det.

    Servera med en grön sallad med vinegrette.

    Bon appétit!

  • Recept
    Grillbakade tomater
    Vis opskrift
    Recept til 8 personer
    Ingredienser

    500 g små tomater på stjälk
    2-3 vitlöksklyftor
    3-4 msk olja
    lite vann eller boljong så att det täcker fatets botten
    ev. lite ljus vinäger
    4 basilikakvistar
    salt og pepper

    Recept

    Så här gör du:

    1. Skölj tomaterna och lägg dem i fatet. Skär vitlöksklyftorna, lägg dem i fatet och vänd i olja.
    2. Tillsätt vid behov lite vatten eller buljong, så att det täcker fatets botten.
    3. Smaksätt med salt och pepper pch sätt klotgrillen indirekt låg värme med locket på.
    4. Grilla i 45 minuter, och titta til tomaterna då och då. Du kan behöva hälla lite mer vätska i fatet, så att botten alltid är täckt.
    5. Servera gärne med ljus vinäger, salt och peppar.

    Bon appétit!

  • Recept
    Lax med fänkål
    Vis opskrift
    Recept til 4 personer
    Ingredienser

    750 g lax utan skinn i stora tärningar
    2 fänkålshuvuden
    2 dl vitt vin
    2 msk olivolja
    saften från 1 pressad citron
    3-4 kvistar timjan
    Salt och peppar

    Servera med färskpotatis.

    Recept

    Så här gör du:

    1. Gör grillen klar för indirekt tillagning på medelvärme eller värm ugnen till 180°C.
    2. Rensa fänkålen så att den fortfarande hänger ihop och skär i 6–8 klyftor. Koka i saltat vatten i 2 minuter och låt rinna av. Fördela över laxen idet ugnsfasta fatet.
    3. Häll vitt vin i fatet, droppa över olivolja och citronsaft. Krydda med timjan, salt och peppar. Täck med aluminiumfolie.
    4. Baka under lock på indirekt värme i ca 20 minuter.

    Bon appétit!