Tips & tricks när du grillar på fat
"TIPS & TRICKS NÄR DU GRILLAR PÅ FAT"

Det är smidigt och snyggt att grilla på fat. Här kommer tips på hur du kan göra det på smidigast sätt.

Pillivuyts porslinsfat är gjorda för att kunne användas på grillen. De er otroligt tåliga och tål det mesta. Non-stick egenskaperna försäkrer att risken för att maten bränner fast är liten. Botten ska dock vara täckt av någon vätska eller fett. Fatet kan dra åt sig lite färg från maträtterna eller från själva grillen, men det är lätt att göra rent.
 
Så här grillar du enkelt og smidigt med Pillivuyt:
- Sätt porslinsfatet med platt botten på grillen.
- Se till att fatets botten alltid är täckt av vätska eller fett.
- Om du grillar med kol, se till att det är max 10 cm mellan glöd och fat.
- Tillagningstiden i recepten är vägledande. Hur lång tid det tar att tillaga rätterna beror på temperaturen.
- Porlinsfatet blir riktigt varmt på grillen! Använd grillhandskar!
- Det är lätt att tvätta bort matrester, sot och fett. Låt fatet kylas ner och lägg det eventuelt i blöt innan du rengör med svamp eller tvättar i tvättmaskinen.
- Gör rent rillarna i grillen så den inte missfärgar fatets undersida med sot, rost eller fett. Ifall botten blir missfärgad ändå och det inte går bort i tvättmaskinen, så kan du använda lite allrengöring.
- Lägg stannoil i botten på stekfatet så det blir extra smidigt att rengöra.
 
Några rätter ska ha direkt värme, medan andra rätter ska tillagas långsamt. När du grillar är det därför viktigt att du skiljer på direkt och indirekt värme. 
 
Direkt värme:
Placera kolet i mitten av grillen eller tänd de mittersta elementen på gasgrillen. Direkt värme används til rätter som ska ha hög värme under kortare tid. Som oftast utan lock.

Indirekt värme:
Om du använder kol, var noggrann med att fördela kolet väl mot sidorna. Använder du istället en gasgrill, så tänd endast de yttre elementen. På så sätt blir värmen mer jämnt fördelad, vilket är optimalt för de rätter som behöver en längre tillagningstid. Glöm inte locket på grillen.
Toulouse kvadratfat vit 2 liter L22cm B22cm H6cm
Toulouse fat rektangulärt, vit 3 liter L29cm B24cm
Stekfat djupt, vit L38cm B21cm H6cm