Bûche de Noël – en klassisk fransk rulltårta

Efterrätt av Ditte Julie Jensen

Bûche de noël (fransk julrulltårta)

Ingredienser

6-8 personer

Chokladbotten:
100 g äggulor
100g ljust rörsocker
160 g äggvitor
20 g ljust rörsocker
50 g vetemjöl
10 g mald kakao
1 tsk bakpulver

Nougatkräm
150 g nougat
100 g fin mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde

Chokladöverdrag
150 g fin mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
2 msk glukossirap (kan utelämnas)

Dekoration
lite mandelspån
10 små färska blåbär
några maränger
lite bronspulver

Recept

Så här gör du:

Chokladbotten:

  1. Vispa ihop äggulor och 100 g socker för att göra en tjock och luftig äggsmet.
  2. Vispa äggvitorna lätt, tillsätt 20 g socker och vispa alltihop till en hård smet.
  3. Vänd ner mjöl, kakao och bakpulver i äggsmeten och vänd därefter försiktigt i äggvitorna.
  4. Fördela smeten på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i 190 °C varmluft i 10-15 minuter.
  5. Ta ut tårtbottnen och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper. Rulla omedelbart ihop i en ren kökshandduk och lägg rullen i kylen. 

Nougatkräm:

  1. Smält nougat och choklad över vattenbad.
  2. Värm upp grädden till strax under kokpunkten och blanda försiktigt med nougatmassan. Rör krämen slät med en slickepott i små cirkelrörelser. Täck krämen med plastfolie och låt den svalna i rumstemperatur. 
  3. Rulla ut tårtbottnen, bred på ett lager av nougatkräm och rulla ihop den hårt. Låt rullen stå i kylen i minst 2 timmar. Resten av nougatkrämen förvaras i rumstemperatur. 
  4. Täck därefter rullen med nougatkräm. Bred ut så att ytan blir slät och jämn. Låt stå i kylen igen, i minst en timme - eller gärna över natten.

Chokladöverdrag:

  1. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Värm grädde och glukossirap till strax under kokpunkten. Häll grädden över chokladen och blanda försiktigt ihop med små cirkelrörelser. Blanda chokladen ordentligt - se upp för luftbubblor. 
  2. Placera den kalla rullen på ett galler med ett fat under. Häll den varma chokladen över rullen och låt chokladen som blir över droppa av lite. Placera rullen på ett fat.
  3. Pensla mandelspån, blåbär och marängerna med lite bronspulver och dekorera rullen med pyntet. 

Bon appétit!

Relaterade produkter