Bouillabaisse - Recept från Pillivuyt

Huvudrätt av Thomas Alcayaga

Bouillabaisse

Ingredienser

Rouille:
2–3 skivor av dagsgammal baguette
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk rökt paprika
0,5 tsk salt
1 dl olivolja
1 citron

Bouillabaisse:
1 purjolök 
1 lök
2 vitlöksklyftor
0,5 fänkål
1 morot
500 g ben från vit fisk (som du ska använda senare), havskräftskal eller liknande
2 msk tomatpuré
0,5 dl pastis (eller konjak)
3 lagerblad
0,5 g saffran
1,5 liter lätt fiskbuljong

400 g potatis
500 g blåmusslor
400 g gråsejfilé (eller vanlig sej, långa, torsk eller lax)
4 hela havskräftor

8 kammusslor

 

Recept

Gör så här:
 
Rouille:
  1. Lös upp brödet med vattnet i en mortel (eller minihackare) och mortla det med vitlök och kryddor till en slät massa.
  2. Ringla ner oljan i en tunn stråle och arbeta in den. Ju mer olja, desto tjockare Rouille.
  3. Smaka av med citronsaft.
Bouillabaisse:
  1. Fräs grovhackad purjolök, lök, vitlök, fänkål och morot i lite olivolja.
  2. Tillsätt tomatpuré, fiskben och skal. Stek det väl.
  3. Tillsätt pastis och sätt eld på det (glöm inte att stänga fläkten innan du flamberar). Känner du dig inte trygg med att flambera, kan du bara låta det koka bort.
  4. Tillsätt saffran, lagerblad och buljong. Låt det sjuda en halvtimme.
  5. Stäng av värmen och låt det dra en halvtimme innan du silar det genom en duk.
  6. Häll tillbaka den silade buljongen i grytan, och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. 
  7. Tillsätt potatisbitarna, låt det sjuda i 10 minuter eller tills potatisen är mör. 
  8. Lägg i musslor, fisktärningar (3 x 3 cm) och havskräftor. Lägg lock på grytan och värm det försiktigt i 3–4 minuter tills musslorna har öppnat sig.
  9. Stek under tiden kammusslorna i olja 1-2 minuter på varje sida i en stekpanna. 
  10. Lägg upp fisk, skaldjur och potatis i skålar. Häll över den varma buljongen. Garnera eventuellt med lite persilja. Servera med bröd och Rouille.
Bon appétit!
Relaterade produkter