Citronpaj med bränd maräng - från Pillivuyt

Efterrätt

Citronpaj med brända maränger

Ingredienser

4 personer

För mördeg:
125 g vetemjöl
25 gram mandelmjöl
50 gram florsocker
75 gram smör
½ ägg

För lemon curd:
50 gram citronsaft
60 gram osaltat smör
100 gram socker
100 gram ägg

För maräng:
50 gram äggvita
50 gram socker
50 gram florsocker

Recept

Så här gör du:

För mördeg:

  1. Mjöl, mandelmjöl, florsocker och smör knådas ihop och blandas med ägget. Ställ degen i kylen under en timme.
  2. Rulla ut degen och täcka formen med ett tunt skikt av deg.
  3. Fyll pajen med torkade ärtor och täck den med aluminiumfolie.
  4. Förgrädda pajen vid 175 °C under cirka 10-12 minuter tills den är lätt gyllenbrun.

För lemon curd:

  1. Häll citronsaft, osaltat smör, socker och ägg i en kastrull och koka curden vid ständig vispning.
  2. Sänk värmen när curden börjar bubbla.
  3. Sikta curden, fyll den förgräddade pajen med curden och låt den svalna på köksbordet.

För maräng:

  1. Vispa äggvitorna med några saltkorn tills de stelnar.
  2. Tillsätt långsamt socker och sedan florsocker under vispning.
  3. Vispa samman ägg och socker under 6 minuter.
  4. När marängen är fast, hälls den över till en spritspåse.
  5. Spritsa små toppar av maräng på pajen, strö över florsocker och grädda marängen med en gasbrännare.

Bon appétit!

Relaterade produkter