Rödbetspaj med getost – Recept från Pillivuyt

Huvudrätt av Camilla Drost

Paj med rödbetor, getost och timjan

Ingredienser

4 personer

Till pajskalet
300 g vetemjöl
150 g osaltat smör
1 tsk havssalt
13-16 msk isvatten

Till fyllningen
1 lök
2 vitlöksklyftor
750 g rödbetor
1 tsk torkad timjan
1 msk balsamvinäger
3 ägg
250 g crème fraiche 18 %
1 tsk havssalt
100 g färsk getost, eventuellt Rosa Mundo från Tebstrup
Färsk vattenkrasse och timjan till garnering

Recept

Så här gör du:

Till pajskalet:

  1. Skär smöret i ca 1 cm tärningar. Häll upp mjölet i en stor skål och smula ned smöret i mjölet. Tillsätt isvatten, lite i taget, och rör runt med en sked. Använd endast så mycket isvatten att degen lätt kan knådas ihop. Ifall smöret blir varmt, ställ det i kylen ett litet tag tills degen blir kall.  Knåda degen till en boll, lägg den i en skål och lägg över en ren handduk. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 min.
  2. Kavla ut degen på en mjölig yta tills den är ca 5 cm tjock och täcker en pajform som är ca 25 cm i diameter. Skär kanterna till pajskalet så att de sticker ut ca 1 cm utanför pajformens kant. Tryck ut degen mot pajformens kant. Pricka degen i botten med en gaffel och låt formen med pajskalet vila i minst 30 min (gärna 1-2 timmar), då det kommer att hjälpa degen att behålla formen.
  3. Värma upp ugnen till 200 °C.
  4. Täck pajskalet med lite bakpapper och fyll botten med torra bönor eller riskorn. Grädda i ugn i ca 20-25 min. Tag bort bakpappret och bönorna/riset så fort degens kanter börjar få färg efter ca 20 min. Grädda bottnen i ytterligare 5 minuter tills den ser torr ut och kanterna är gyllene.

Till fyllningen:

  1. Gör fyllningen medan pajskalet torrgräddas i ugnen: Skala rödbetorna och skär dem i tunna skivor på ca 1-2 mm. Hacka lök och vitlök. Bryn lök, vitlök och timjan i 2 msk olivolja. När löken är genomskinlig tillsätts så rödbetor, balsamvinäger och 1 tsk salt. Låt steka i 10-15 min tills rödbetorna är mjuka.
  2. Knäck äggen i en skål. Tillsätt crème fraiche, ½ tsk salt och peppar. Rör äggsmeten lätt med en gaffel.
  3. Fördela rödbetorna i pajskalet och häll äggmassan över rödbetorna. Toppa med getost. Garnera gärna med ett par kvistar timjan. Grädda i ugn i ca 30-35 min på 200 °C tills äggmassan har stelnat.
  4. Garnera den gräddade pajen med vattenkrasse. 

Bon appétit!

Relaterade produkter