Gougères - Recept från Pillivuyt

Tillbehör av Thomas Alcayaga

Gougères – ostpuffar

Ingredienser

4 personer

60 ml vatten 
50 g smör 
10 g socker 
1 nypa salt 
65 g mjöl 
2 ägg 
100 g comté, riven

Recept

Så här gör du:

  1. Tillsätt vatten, smör, socker och salt i en kastrull. Koka upp. 
  2. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Låt det puttra ordentligt några minuter under konstant omrörning. Stäng av värmen, dra ifrån kastrullen och låt blandningen svalna lite. 
  3. Häll över blandningen i en hushållsassistent (eller sätt musklerna i arbete genom att göra det manuellt). Vispa äggen separat och tillsätt dem lite åt gången.Smeten kommer att ”separera”, men samlas snabbt vid omrörning. Avslutningsvis tillsätter du hälften av den rivna comtén och häller upp smeten i en spritspåse med tyll. 
  4. Spritsa små toppar (ungefär 2,5 cm i diameter) av smeten på en bakplåt. Fördela resten av den rivna osten över topparna. 
  5. Förvärm ugnen till 215 °C varmluft. Ställ in bakplåten i den varma ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Grädda ostpuffarna i ca 14–18 minuter beroende på storlek. De ska få en fin gyllene färg och puffa upp. Undvik att öppna luckan innan de är klara eftersom ostpuffarna kan sjunka ihop om de inte är färdiggräddade. Ska de ha krämfyllning gör det inget om de får en minut extra. 
  6. Avnjut ostpuffarna till ett glas vin eller en drink – men framför allt alltid i gott och trevligt sällskap. 

Bon appétit!

Relaterade produkter